Η φωτογραφία μου
Master of Science in Economics, Athens University of Economics and Business.

Μια γκρίζα χώρα σε έναν… πράσινο ευρωπαϊκό χάρτη!

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε προσπαθήσει να εκτιμήσουμε το κόστος του… δονκιχωτισμού του 2015. Αν τα 82,5 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίσαμε τότε, με στοιχεία και αριθμούς, εξακολουθούν να αμφισβητούνται από ορισμένους, υπάρχει ένα αποτέλεσμα ορατό… διά γυμνού οφθαλμού! Αρκεί να πατήσει κάποιος στον κάτωθι σύνδεσμο που οδηγεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…


Αυτό που θα αντικρίσει εμβρόντητος είναι έναν χάρτη με τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι όλα πρασινισμένα με εξαίρεση ένα και μοναδικό που έχει γκρι χρώμα… Την Ελλάδα! Ο χάρτης απεικονίζει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταβολή του ΑΕΠ σε κάθε μέλος το 2016, με το πράσινο χρώμα να δηλώνει θετική μεταβολή και το γκρι αρνητική.




Αν η εκτίμηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης του 2015 βάσει των ματαιωθείσων προβλέψεων για την πορεία του ΑΕΠ πριν απ’ την εκκίνησή της, της ζημιάς του Ελληνικού Δημοσίου από την κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών των τραπεζικών μετοχών που κατείχε μέσω του ΤΧΣ, της τελευταίας –αχρείαστης χωρίς τη διαπραγμάτευση– ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αιμορραγίας των καταθέσεων είναι πολύ επιστημονική για τον απλό πολίτη… Αυτός ο χρωματιστός χάρτης της Κοινής Αγοράς με ένα γκρίζο μέλος στο νοτιοανατολικό της άκρο δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις!

Μάλιστα, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διπλά δυσοίωνες, καθώς είναι πλέον βεβαιωμένο ότι με τα ίδια χρώματα γέμισε ο χάρτης και το 2015, με καταγεγραμμένες τις μεταβολές στο ΑΕΠ των χωρών το προηγούμενο έτος. Η ελληνική οικονομία ήταν η μόνη που συρρικνώθηκε πέρυσι ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές οικονομίες που –με μοναδική εξαίρεση εκείνη– μεγεθύνθηκαν. Και είναι και η μόνη που προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος, όταν οι υπόλοιπες 27 προβλέπεται να μεγεθυνθούν εκ νέου. Με απλά λόγια, η "πίτα" μικραίνει μόνο σε εμάς, όταν για όλους τους άλλους μεγαλώνει!

Ειδικότερα, αν εξετάσουμε την εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα διαπιστώσουμε ότι μας έχουν ήδη ξεπεράσει η Μάλτα, η Σλοβενία και η Πορτογαλία – από τις οποίες ήμασταν "πλουσιότερες" το 2008, λόγω ενός πλασματικού ΑΕΠ, απότοκου μιας κατανάλωσης χαρακτηρισθείσας και ως «ανεξέλεγκτης» και «παρανοϊκής». Κι ακόμη, ότι μας πλησιάζουν επικίνδυνα η Εσθονία, η Τσεχία και η Σλοβακία, οι οποίες –αν η τάση παραμείνει ως έχει– θα είναι σύντομα πλουσιότερες από εμάς, χωρίς εισαγωγικά…

Αφότου η κρίση ευθυγράμμισε τις καταναλωτικές με τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας μας, δεν μπορούμε πλέον με τίποτα να ξεφύγουμε από το μείζον: πως θα κάνουμε περισσότερες τις δεύτερες....

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν από τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, για να μεγαλώσει ξανά το συρρικνωμένο ελληνικό ΑΕΠ, καθώς το "viagra" του φθηνού δανεισμού για κατανάλωση ξένων προϊόντων δεν διατίθεται πλέον από κανένα "φαρμακείο" στον έλληνα "ασθενή". Ούτε καν στη "μαύρη αγορά", όπως αποδείχτηκε…


Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Reporter.gr στις 26 Οκτωβρίου 2016:


Υποσημειώσεις:

1. Όπως φαίνεται στον χάρτη, δίνονται διάφορες αποχρώσεις του πράσινου χρώματος ανάλογα με το μέγεθος της προβλεπόμενης ανάπτυξης.

2. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 0,2% σε ετήσια βάση.

3. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,3% σε ετήσια βάση.

4. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2015 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μάλτας ήταν 20,4 χιλιάδες ευρώ, της Σλοβενίας 18,7 χιλιάδες ευρώ, της Πορτογαλίας 17,3 χιλιάδες ευρώ και της Ελλάδας 16,2 χιλιάδες ευρώ.

5. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2008 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μάλτας ήταν 15 χιλιάδες ευρώ, της Σλοβενίας 18,8 χιλιάδες ευρώ, της Πορτογαλίας 16,9 χιλιάδες ευρώ και της Ελλάδας 21,8 χιλιάδες ευρώ.

6. Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, τέως πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο σεμινάριο Jean Monnet, χαρακτήρισε «ανεξέλεγκτη» και «παρανοϊκή» την κατανάλωση στην Ελλάδα.

7. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2015 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 16,2 χιλιάδες ευρώ, της Εσθονίας 15,6 χιλιάδες ευρώ, της Τσεχίας 15,5 χιλιάδες ευρώ και της Σλοβακίας 14,4 χιλιάδες ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου