Η φωτογραφία μου
Master of Science in Economics, Athens University of Economics and Business.

Επικίνδυνο το παιχνίδι με τους θεσμούς

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκδηλώσει ευθαρσώς την πρόθεσή του να “αξιοποιήσει” την προεδρική εκλογή του Μαρτίου του 2015 για να προκαλέσει βουλευτικές εκλογές. Η προσπάθεια εύρεσης 120 βουλευτών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ήταν μια πρόβα τζενεράλε αφού είναι γνωστό ότι για τη διενέργεια δημοψηφίσματος απαιτούνται 180 βουλευτές…

Αξίζει να θυμηθούμε ότι αντίστοιχη πρόθεση με τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εκδηλώσει το 2009 και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, για την προεδρική εκλογή του 2010. Η συνέχεια είναι γνωστή… Οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνθηκαν εις βάρος της οικονομίας και της χώρας. Ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατέφυγε σε εκλογές, αντί να πάρει τα μέτρα που έπρεπε επειγόντως να παρθούν, εκλογές τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με ένα εντυπωσιακό ποσοστό, κοντά στο 44%, και με διαφορά μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία, αφού είπε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν λεφτά για να μοιραστούν…

Είναι ορατός ο κίνδυνος η ιστορία να επαναληφθεί σαν τραγωδία… Η διενέργεια εθνικών εκλογών τη χρονιά που η ελληνική οικονομία προβλέπεται να γυρίσει από την ύφεση στην ανάπτυξη θα θέσει εν αμφιβόλω και αυτήν ακόμα την πρόβλεψη. Είναι γνωστό από την εμπειρία του παρελθόντος ότι η πολιτική αστάθεια προκαλεί βλάβη στην οικονομία, που δεν είναι άμεσα διορθώσιμη. Η αβεβαιότητα αναβάλλει επενδυτικά σχέδια και καταναλωτικές δαπάνες, και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, μειώνοντας τις καταθέσεις και τις δανειοδοτήσεις. Γενικώς, προκαλεί μια αναταραχή στις εξελίξεις στην οικονομία, που παύουν να εξελίσσονται γραμμικά και σύμφωνα με τα σχέδια και τις προβλέψεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει σίγουρο μόνο το βραχυχρόνιο όφελος, την κατάληψη της εξουσίας. Το μακροχρόνιο, η μακροημέρευσή του σε αυτήν, θα γίνει εξαιρετικά αμφίβολο. Ακόμα κι αν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδυναμία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με απρόβλεπτα ελλείμματα –αυτά που δημιουργούν πάντα οι προεκλογικές περίοδοι–, αλλά και –το πιθανότερο– με την οικονομία, έστω και οριακά, σε ύφεση. Η καταγγελία της προηγούμενης διαχείρισης δεν θα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα, της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων και της επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι αγορές θα γίνουν ξανά δυσπρόσιτες και οι επίσημοι πιστωτές θα ζητούν μέτρα αντίθετα από τις προεκλογικές του θέσεις για να συνεχίσουν να μας δανειοδοτούν φθηνά. Η διαπραγματευτική του δύναμη να επιβάλει την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών και την επιθυμητή αναδιάρθρωση του χρέους (αν δεν έχει ήδη συμφωνηθεί) θα μειωθεί περαιτέρω, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να απομονωθεί και η συζήτηση για το GREXIT να επανέλθει… 

Η εκλογική καθίζηση του Γεωργίου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 δεν διδάσκουν τίποτα τον Αλέξη Τσίπρα και τους συμβούλους του; Το κόμμα που κυριάρχησε μεταπολιτευτικά στον κεντροαριστερό χώρο κατακρημνίσθηκε μέσα σε δυόμιση μόλις χρόνια από το 44% στο 13% και σήμερα κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, αδυνατώντας να ανακάμψει, επειδή ακολούθησε την τακτική αυτή…

Προφανώς και το μείζον είναι το παρόν και το μέλλον της χώρας και όχι η εκλογική πορεία του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γι’ αυτό επείγει η συνταγματική αναθεώρηση που θα καθιστά αδύνατο το παιχνίδι με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από την εκάστοτε αντιπολίτευση, που βιάζεται να έρθει στην εξουσία αδιαφορώντας για τις συνέπειες… 

Κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν υπογραμμίσει εδώ και πολλά χρόνια (από το 2000 και την τότε προεδρική εκλογή) ότι η πρόνοια του Συντάγματος δεν είναι να πραγματοποιούνται εκλογές εξ αφορμής της προεδρικής εκλογής επειδή αυτό βολεύει την αντιπολίτευση, αλλά ως ύστατη λύση στην αδυναμία εύρεσης του κατάλληλου προσώπου που θα συγκεντρώνει τουλάχιστον τις 180 ψήφους του κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν 180 από τους σημερινούς βουλευτές; Προφανώς και θα υπάρχει, αλλά κάποιοι επιμένουν να παίζουν με τους θεσμούς υποτιμώντας τις συνέπειες, ακόμα και για τους ίδιους…


Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Reporter.gr στις 8 Ιουλίου 2014:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου